Eskişehir’in Akdeniz’inde üretilen 20 milyon fidan yurt genelinde satılıyor.
Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya’da 4 yıldır fidan üretimi yapan sera tesisi, bölge ihtiyacının yüzde 90’ını karşılarken, birçok şehre fidan satışı yapılıyor.
Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yaşayan Servet Selek, kurduğu sera ile 2019 yılında fidan üretimine başladı. 5 bin metrekare alana kurulan sera tesisi, kadın personeli ile istihdama katkı sağlarken, yılın 12 ayı marul fidanı üretimi ile bölgenin ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyor. Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya’daki tesis yılda 20 milyona yakın fidan üretiyor. Önümüzdeki yıllarda kapasitesini ve üretim hacmini artırmayı planlayan fide üretim serasında çalışanlar büyük bir titizlik ve titizlikle çalışıyor.
“Bölgenin ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyoruz”
Yılda 20 milyon fidan üreten sera hakkında konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Elif Özcan, rakamlar hakkında bilgi verdi. Çalışanlarının çoğunluğu kadın olan fabrikanın 12 ay boyunca marul fidanı ürettiğine işaret eden “Yıllık fide üretimimiz ortalama 15 ile 20 milyon arasında değişiyor. Şu an gördüğünüz üretim alanı 5 dönüm. Fidanımızı büyütmeyi planlıyoruz. Sonraki yıllarda serada.Yılın 12 ayı.Yıl boyunca yüklerde marul fidanı yetiştiriyoruz ancak mevsimsel olarak domates,biber,patlıcan,hıyar,kavun ve karpuz fidanı üretimi de yapıyoruz ve fidanlarımızı kışlık salkımlarda da üretiyoruz. brokoli, karnabahar ve lahana salkımları mevsimsel olarak yapılmaktadır.Bölgenin ihtiyacının %90’ını karşılıyoruz.Bölgenin ihtiyacının %90’ını biz kendi kümemizde fidan üretiyoruz, bunun %10’u diğer çiftçilerimizin fidan kullanmadan roka ve ıspanak salkımlarında yeşillik yetiştirmesinden kaynaklanmaktadır. tabiri caizse yüzde 80’ini biz üretiyoruz bu aydan aya değişiyor mesela şu anda kışın marul fidanımız var 45 günde yetişiyor ama yaz aylarında temmuz ağustos aylarında çıkıyor. 20-22 günde olmaz” dedi. – ESKİŞEHİR