Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Türkiye, milli uydusunu 2024’te Amerika’ya gönderecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin uzay çalışmalarına ilişkin, “Uzayda uydularımız var. 2024 yılında kendi milli ve yerli uydumuzu Amerika’ya gönderip, haziran ayında uzaya fırlatarak oradaki gücümüzü artıracağız.” söz konusu.
Bakan Uraloğlu, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlenen “Ukrayna’nın Yeniden İmarı Forumu”nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin stratejik açıdan değerli bir konumda olduğunu söyledi.
Türkiye’den 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye tam 4 saatte ulaşılabildiğini belirten Uraloğlu, “Burada 40 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasıla var ve 8,5 trilyon dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Dolayısıyla 40 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasıla var. Dolayısıyla 8,5 trilyon dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Türkiye’nin böyle stratejik bir konumu var.” Bunun gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi.
Geçmişte konuşulan ancak bugünlerde daha çok gündeme gelen nakliye, ulaştırma ve ticaret koridorlarına dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye’nin orta koridorun en önemli noktasında bulunduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, “Bugün düşündüğümüz kalkınma yolunu hayata geçirseydik Pekin’den çıkan bir kargo sadece 26 günde Londra’ya ulaşabilecekti. Süveyş Kanalı üzerinden 35 günde Londra’ya ulaşabiliyor ancak yaşanan sorunlar nedeniyle Çoğunlukla Ümit Burnu’na dönüldü ve bu ulaşım yaklaşık 45 gün sürüyor.” Ticaret gerçekleşebilir.” dedi.
Uraloğlu, Irak ve diğer bölge ülkeleriyle yürüttükleri, Irak’ın Gözde Limanı’ndan demiryoluyla Türkiye’yi geçerek Karadeniz, Ege Denizi’ndeki limanlara da bağlanan 1200 kilometrelik Kalkınma Yolu Projesini hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. ve Akdeniz. Bu noktada önemli bir aşamaya ulaşacaklarını açıkladı.
“İstanbul Havalimanı’nda yolcu hedefi 200 milyon”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, ülke olarak son 21 yılda ulaşım ve haberleşmeye 250 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydederek, “Şu ana kadar bunun büyük bir kısmını karayollarında yaptık. Ancak yapmayı planlıyoruz” dedi. sonraki bölüm demiryollarıyla ilgili.” dedi.
??????? İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’da birinci, dünyada ise 7’nci sırada yer aldığını belirten Uraloğlu, “Antalya ve Sabiha Gökçen havalimanları sıralama ve kapasite açısından Avrupa’nın ve dünyanın en büyük havalimanlarımızdır. İstanbul Havalimanı gözbebeğimizdir.” “Sadece geçen yıl 78 milyon insanı ağırladı. Hedefimiz 200 milyon, bunun üzerinde çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Süper hızlı tren projesine başladık”
Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasında hızlı tren projesini başlattıklarını, saatte 350 kilometre hıza sahip olacak projenin 344 kilometrelik mesafeyi yaklaşık 80 dakikada geçeceğini belirtti.
Projeyle ilgili çalışmalara bu yıl başladıklarını belirten Uraloğlu, “İnşaatına 2028 yılında başlamayı umuyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Avrupa’ya ikinci demiryolu geçişini de yapmış olacağız. Kapasiteyi net bir şekilde artırmış olacağız. 120 kilometrelik demiryolu hattı ile orta koridorun.” “Bu yıl inşaata başlamayı planlıyoruz” Şu şekilde konuştu:
Türkiye’nin uzay çalışmalarına değinen Uraloğlu, “Uzayda uydularımız var. 2024’te kendi milli ve yerli uydumuzu Amerika’ya gönderip, haziran ayında uzaya fırlatarak oradaki gücümüzü artıracağız.” açıklamayı yaptı.
“Türk müteahhitlik firmaları Ukrayna’da 10 milyar dolarlık proje üstlendi”
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Ukrayna’nın müteahhitlik sektörü için sağlam bir ortak ve özel değere sahip bir ülke olduğunu belirterek, Ukraynalı yetkililerin yaklaşık 10 milyar dolar değerinde toplam 301 proje gerçekleştirdiğini söyledi. Bugüne kadar Türk şirketleriyle
Senin hedeflerin; “Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde birlikte çalışmak ve Ukrayna’nın kalkınmasına katkıda bulunmak” olduğunu belirten Eren, “Karma Görev Gücü’nün kurulması da dahil olmak üzere 18 Ağustos 2022’de Lviv’de imzalanan Mutabakat Zaptı’nın tamamının” Ukrayna’nın Yeniden İmarı Konusunda” Bu adımların temelini oluşturduğunu belirtti.
Eren, “Türkiye-Ukrayna İmar Görev Gücü Uygulama Esasları”nın bugün iki ülkenin bakanlar düzeyinde katılımıyla imzalanacağını kaydederek, oluşturulan çalışma grubunun saha kolunun Türkiye Müteahhitler Birliği olacağını belirtti.
Türk müteahhitlik firmalarının Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu her türlü altyapı ve üstyapı projelerinde yer almaya hazır ve istekli olduklarını belirten Eren, sözlerini şöyle tamamladı.
“Bilindiği gibi müteahhitlik hizmetleri, Türkiye’nin rekabetin yüksek olduğu ve elli yılı aşkın süredir dünya çapında itibar sahibi olduğu en önemli faaliyet alanlarından biridir. Müteahhitlik firmalarımız da üretimden üretime kadar dünyanın birçok ülkesinde faaliyet göstermektedir. Enerji, turizm, sağlık, ulaşım gibi çeşitli alanlara inşaat malzemeleri tedarik ediyor.”Aynı zamanda yatırımcı olarak da faaliyet gösteriyor. Bugün itibarıyla 135 ülkede 502 milyar dolar değerinde 12 bin doları aşan dev bir proje portföyüne sahip olmanın gururunu yaşıyoruz.”