Ekonomi

Bakan Varank’tan asgari ücret açıklaması… Destek 10 milyarı geçecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK tarafından TOBB Konferans Salonu’nda düzenlenen “OSB’nin Yıldızları Araştırma Ödül Töreni”nde bir konuşma yaptı.

Asgari ücrete işçi ve işveren açısından büyük bir hassasiyetle yaklaştıklarını ve ortak bir dengeyi sağlamaya çalıştıklarını belirten Varank, “Bildiğiniz gibi önümüzdeki aylarda enflasyon hızla düşecek. Evet baz etkisi olsa da var. burada bu enflasyonla ilgili çalışmalarımızda sonuç aldığımız gerçeğini değiştirmiyor.Şoklarla karşılaşmazsak enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü bir eğilim öngörüyoruz.Asgari fiyatta yaptığımız yüksek oranlı artış nedeniyle buna eşlik Enflasyonun düşmesiyle birlikte vatandaşlarımızın alım gücü çok daha iyi olacaktır.Bundan kimsenin şüphesi olmasın.Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği gibi beklenmedik bir durumda hükümetimiz orta düzeyde ayarlamalar yapmaktan asla çekinmeyecektir. taban fiyat.” dedi.

Bu süreçte işverenlerin yükünü hafifletecek tedbirleri almaya devam edeceklerini kaydeden Varank, “Bakın özel sektör için bu yıl 5,7 milyar lira taban fiyat tabanı yaptık. 2023’te bu taban 10 milyarı geçecek. Olaylara tek yönlü bakmadığımızın en hoş göstergesi bu.” ifadelerini kullandı.

“OSB’lerde doluluk oranı yüzde 90”

Organize sanayi bölgeleri (OSB) ile ilgili son rakamlar hakkında bilgi veren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2002 yılında ülkemizde 192 OSB varken, son 20 yılda 156 yeni OSB kurduk ve toplam sayıyı 348’e çıkardık. 2022 için burada çok özel bir parantez açayım. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz OSB Kanunu çıktığı günden bu yana 2022 yılından bu yana en fazla OSB kuruldu Bu bir rekor Bu yıl Yeniden Yatırım Programına dahil olan OSB projelerine yaklaşık 2 milyar lira harcadık. bir rekor daha 2022’de OSB’lere en fazla ödenek kullandırdık.Umarım biz AK Parti hükümetleri bu rekorları bir daha kırarız.OSB’lerdeki parsel sayısı 2022’de sadece 30 bin civarındaydı. 2002 öncesi 40 yıllık süreçte Bugün OSB’lerimizde 82 bin parsel var.Üretimdeki parsel sayımızı 5 kattan fazla artırdık.11 bin olan parsel sayısını 58 bine çıkardık. bulunan parsellerin doluluk oranı 264 OSB’de ise üretim yüzde 90 seviyesinde.”

“Yeni OSB kurmak için çalışıyoruz”

Kasım ayında 56,9 milyar liralık sabit yatırım tutarına sahip 1437 adet yatırım teşvik belgesinin çıkarıldığını belirten Varank, “Sanayicilerimizin alan talebini karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu nedenle 16 OSB kurarak rekor kırdık. Ayrıca 38 ilde 12 bin 300 hektarlık 28 ilde de yeni OSB kurma çalışmalarımız var. Mevcut OSB’lerimizi yeniden büyütmek için çaba harcıyoruz. 39 ilde 65 OSB’de 20 bin hektar ek arazi için yer seçim sürecini sürdürüyoruz. Süreçlerini kısaltmak için ilgili bakanlıklarla sürekli iletişim halindeyiz.” dedi.

OSB’de faaliyet gösteren firmaların inovasyon iştahını en üst seviyede tutmak için model fabrikalar ile Ar-Ge ve tasarım merkezleri kurduklarını belirten Varank, bugüne kadar 108 OSB’de 570 Ar-Ge merkezi kurduklarını belirtti. Model fabrika uygulamasının önemine dikkat çeken Varank, tüm sanayicilerin bu modeli inceleyerek verimliliklerini ve rekabet güçlerini artırabileceklerini anlattı.

“OSB istihdamı yaklaşık 2,5 milyona yaklaştı”

OSB’lere yatırım yapan sanayicilere sağlanan parsel, vergi ve mesleki eğitim gibi desteklerle yenilenebilir enerjiye ilişkin düzenlemeler ve bürokrasinin azaltılması konusunda da bilgi veren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağladığımız tüm bu altlıklar sayesinde sanayi yatırımlarında çok güçlü bir ivme yakaladık. Bu noktada yine çarpıcı istatistikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2002 yılı sonunda OSB’lerde 415 bin istihdam varken, OSB’lerin istihdamı bugün itibariyle 2,5 milyona yakın.Ülkemizdeki sanayi istihdamının yüzde 40’ından fazlasını tek başına OSB’ler sağlıyor.Sanayi sicil sistemimizdeki verilere göre OSB’lerimizdeki ihracatçı firma sayısı 10 bine yaklaştı. Bu firmaların toplam ihracatı 65 milyar dolara ulaştı.Yani ülkemizdeki toplam sanayi ihracatının yüzde 43’ü OSB firmaları sayesinde gerçekleşiyor.”

Varank, Merkez Bankası’nın Aralık ayı kapasite kullanım oranının da yatırım ve üretim iştahının devamını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.

“Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemini kuruyoruz”

Sanayicinin yeşil ve dijital dönüşümde küresel trendlerin gerisinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Varank, “Bu süreçte seyirci değil, aktif bir oyuncu olmamız gerekiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizlerin en büyük destekçiniz ve Bölgeleri eko-endüstriyel parklara dönüştürmek istiyoruz.Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Yeşil OSB Belgelendirme Sistemini kuruyoruz.Bu sistem ile 4 ana başlık altında performans göstergelerini ve ön kriterleri belirledik. ekonomik, çevresel, sosyal ve idari olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde başvuruları almaya başlayacağız” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün OSB’leri ön kriterler ve performans göstergelerine göre değerlendireceğini ve OSB’lere sertifika vereceklerini belirten Varank, “Bu süreci gönüllülük esasına göre uygulayacağız ve OSB’lerin performansını izleyeceğiz. Üretim, istihdam, kaynak tüketimi gibi konularda sürece dahil oluyoruz Bundan sonraki aşamada elimizdeki verilere göre taban ve teşvik mekanizmalarını planlayacak veya güncelleyeceğiz.Bu nedenle buradan şu çağrıyı yapmak istiyorum: Lütfen Bu sürecin bir parçası olun, performans göstergelerinizi güçlendirmeye ve ulusal bilgi tabanına katkıda bulunmaya bakın.” ifadeleri kullandı.

“Yeşil dönüşüm şart”

Bakanlığın yeşil dönüşüm alanında verdiği destekler hakkında bilgi veren Varank, “Türk sanayisi yeşil işler üretme potansiyeli açısından çok önemli bir kapasiteye sahip. Bu nedenle biz de Bakanlık olarak herkesi seferber etmeye hazırız.” Bu alandaki yatırımları önemli ölçüde artırmak için temellerimizi atacağız. Boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Yeşil dönüşüm bir tercih değil, zorunluluktur.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Varank, törende ödüllendirilen kategorilerin yanı sıra yapısal değişiklikleri ölçebilecek metriklere ihtiyaç olduğunu belirterek, mevcut kategorilerin önümüzdeki yıllarda daha da genişletilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Bu konudaki önerilerini paylaşan Varank, şunları söyledi:

“Örneğin, OSB firmalarımızın yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm için başlattığı proje sayısı, kilogram başına ihracat fiyatını artırma kabiliyeti, ihracatta yeni pazarlara erişim başarısı, küresel fiyata entegre olma kabiliyetini ölçen yeni metrikler. zincirleri, mesleki eğitimi çeşitlendirme yeteneği ve sosyal sorumluluk projelerinde öncü rol oynama gibi alanlarda ödüller vermeye başlarsak, firma bazında farkındalığı her zaman artırmış oluruz.”

Varank, konuşmasının ardından törende ödül alan firma ve OSB yöneticilerine plaketlerini takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu